Pic

Vinyasa Flow Yoga

Vinyasa Flow Yoga is een krachtige en dynamische vorm van Yoga, afgeleid uit de Ashtanga Yoga. Iedere les wordt er een mix gemaakt van de houdingen en alle houdingen volgen elkaar middels een vloeiende verbinding op. Alles gebeurt op het ritme van de specifieke Ujjayi adem. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de activering van de bandha’s. Het is een lichaamstraining waarin de totale mens aan bod komt. In een training komen fysieke kracht, mentale kracht, souplesse, conditie en balans aan bod, waardoor alle systemen in het lichaam worden geactiveerd en verbeterd.

Yoga betekent letterlijk “juk” = verbinding/ samenbrengen. Yoga verbindt de adem, de geest en het lichaam, waardoor je beter in balans komt met jezelf en je omgeving.

Ujjayi adem (Ujjayi betekent letterlijk “overwinning”) is een ademtechniek. Tijdens het inademen maak je in gedachten een SA of SO klank en tijdens de uitademing maak je in gedachten de HA van HAM klank die klinkt als het ruisen van de zee in je keelgebied. Door deze ademstroom ontstaat een stabiliteit waardoor je naar binnen kunt keren, het is een soort meditatie. Je buik blijft zacht en je ademt in je flanken. Tijdens de Poweryoga wordt deze Ujjayi adem doorlopend gebruikt, het helpt om het ritme in de oefening te houden, voldoende zuurstof op te nemen, energie op te bouwen en naar binnen te keren.

Mula Bandha betekent “wortelslot”, door in gedachten je staartbeen en je schaambeen naar elkaar toe te trekken voel je hoe van binnenuit een inwendige rits omhoog wordt getrokken. Dit is je Mula Bandha. Door je Mula Bandha actief te houden tijdens de Power Yoga, bescherm je je onderrug.

Uddiyana Bandha betekent “omhoog vliegen”. Door je navel naar achteren te trekken en vervolgens omhoog voel je hoe je interne rits verder omhoog getrokken wordt en de romp meer opgestrekt wordt. De energie die in je lichaam zit gaat omhoog.

Asana betekent: houding, een asana is een houding voor het lichaam, maar tevens een houding van het denken en voelen Vinyasa is de unieke, vloeiende verbinding van de ene asana naar de volgende.

Dristhi is een punt waar je naar kijkt of op focust, maar je ziet het niet echt. De bedoeling hiervan is dat je je aandacht hierdoor naar de details van de oefening kunt brengen, de adem, de bandha’s en de geest. Het is binnenwaarts gericht. Er zijn officieel negen drishti’s, bij iedere asana hoort een dristhi.

De effecten van Vinyasa Flow Yoga zijn al na een paar lessen merkbaar:
• energieker/fitter
• kalmer
• soepeler
• sterkere spieren
• verbetering concentratie
• betere balans tussen lichaam en geest
• betere afvoer van afvalstoffen
• verbetering van je spijsvertering
• betere balans hormoonstelsel